ICON010 | De Kuip Speel video af

De Kuip Rotterdam

De Kuip Rotterdam

De Kuip: met het lonkende landskampioenschap van Feyenoord misschien wel één van de meest besproken iconen van de stad. Wat zou het mooi zijn als de voetbalclub ‘van Zuid’ na achttien jaar weer landskampioen wordt. Feest in Rotterdam, feest op de Coolsingel en vooral feest in de Rotterdamse Kuip.

Koosnaam
‘De Kuip’ is niet de officiële benaming voor de thuisbasis van Feyenoord. De oorsprong van deze bijnaam vinden we terug in de jaren dertig van de vorige eeuw. De bouw van het stadion, ontworpen door Leendert van der Vlugt, startte ooit in 1935 en werd in 1937 afgerond. Het idee was om een stadion te bouwen in de vorm van een vetpot, een ander woord voor ‘kuip’.

Niet alleen maar voetbal
Het icoon de Kuip gaat inmiddels generaties mee. Het Feyenoord stadion is in de loop van de jaren al meerdere keren geconfronteerd met plannen om het te slopen. Van een daadwerkelijke sloop is het echter nooit gekomen, van renovaties daarentegen wel. De Kuip biedt anno nu 51.117 zitplaatsen. Met minimaal 800 zitplaatsen voor supporters van de tegenpartij, is het legioen tijdens thuiswedstrijden altijd ruim vertegenwoordigd. En wie dacht dat de Kuip alleen garant staat voor voetbalwedstrijden, heeft het mis. Door de jaren heen heeft dit Rotterdamse icoon dienst gedaan als locatie voor diverse sportwedstrijden én was De Kuip het decor voor concerten. Bob Dylan deed hiervoor de aftrap in 1978. In de jaren die volgden maakten ook David Bowie, Michael Jackson en U2 er hun opwachting.

Feijenoord of Feyenoord?
Is het nu Feyenoord of Feijenoord? Wie goed oplet ziet dat beide namen worden gekoppeld aan het stadion. De spelling met ‘ij’ komt bijvoorbeeld terug op de website van het stadion. ‘Stadion Feijenoord’ staat daarnaast ook in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Breng je echter een bezoek aan de Kuip? Dan zie je de naam ‘Stadion Feyenoord’ boven de ingang aan de Olympiazijde.

De nieuwe Kuip
De Kuip heeft de gemoederen in de Rotterdamse gemeenteraad lang bezig gehouden. Want hoewel de huidige Kuip al het nodige aantal zitplaatsen biedt, biedt het stadion geen mogelijkheden om Feyenoord verder te laten groeien. Naar alle waarschijnlijkheid zal er langs de Maas een nieuw stadion met winkels en woningen komen: Feyenoord City. De Kuip wacht dan een andere bestemming, maar zal de status van Rotterdams icoon nooit verliezen.

ICON010 Art poster De Kuip
Art poster De Kuip (gelimiteerde oplage)


ICON010 poster De Kuip

ICON010 De Kuip ansichtkaartAnsichtkaart De Kuip