De mooiste plekken in de havens van Rotterdam – ICON010 Speel video af

De 7 mooiste plekken in de havens van Rotterdam

De 7 mooiste plekken in de havens van Rotterdam
Rotterdam is de grootste havenstad van Europa. Maar wist je dat de havens van Rotterdam door gehele stad lopen en een verbindend element vormen tussen de diverse stadsdelen? Rogier Hendriks, ontwerper en eigenaar van ICON010 en Studio HERO neemt je mee langs zijn favoriete plekken in de Rotterdamse havens. Plekken waar je op een bankje kunt genieten van de skyline of kunt wandelen langs de uitgestrekte kades. En uiteraard vind je hier ook leuke hotspots en de Rotterdamse architectonische iconen.
Tip: een rondje langs de havens van Rotterdam kan prima op de fiets. Zo geniet je optimaal van alle mooie uitzichten.


De 7 mooiste plekken in de havens van Rotterdam volgens ICON010

Rijnhaven noord

Aan de noordzijde van de Rijnhaven ligt de Wilhelminapier, het Manhattan van Rotterdam. Hier vind je een mix van moderne architectuur, oude pakhuizen, horeca en cultuur. Dit maakt de Wilhelminapier een populair uitgaansgebied met diverse hotspots als Hotel New York, de Foodhallen, Het Nederlands Fotomuseum en bioscoop Lantaren Venster. Op de Wilhelminapier geniet je tevens van prachtige uitzichten over de Rijnhaven en de Nieuwe Maas met de Erasmusbrug als grote eye-catcher.
Tip: plan een bezoek aan De Rotterdam, het grootste multifunctionele gebouw van Nederland.


De Wilhelminapier met Hotel New York en de Erasmusbrug gezien vanaf Katendrecht.


Rijnhaven zuid

Katendrecht vind je aan de zuidzijde van de Rijnhaven. Hier is het allemaal nog wat rauwer met veel oude gebouwen en pakhuizen. Ook hier vind je diverse hotspots met als favoriet de Fenix Food Factory, een oud pakhuis met allerlei leuke horeca. Hier haal je wat te eten en drinken waarna je buiten op de kade kunt gaan zitten met uitzicht over de Rijnhaven en Nieuwe Maas. Even verderop vind je het Deliplein met zijn vele restaurants, gezellige terrassen, leuke winkeltjes en Tattoo Bob. Katendrecht en de Wilhelminapier worden verbonden door de Rijnhavenbrug, in de volksmond ook wel de hoerenloper genoemd, aangezien Katendrecht vroeger de rosse buurt van Rotterdam was.
Tip: aan de oostkant van Katendrecht vind je de Afrikaanderwijk, een multiculturele buurt met op woensdag en zaterdag een markt op het Afrikaanderplein.


Kadeterras Fenix Food Factory met uitzicht op de Rijnhaven en Nieuwe Maas.


Maashaven noord

Katendrecht grenst ook aan de noordzijde van de Maashaven. Aan deze kant van de Maashaven ligt de SS Rotterdam, een van de bekendste naoorlogse Nederlandse passagiersschepen. Als cruiseschip voer de SS Rotterdam in dienst van de Holland-Amerika Lijn (HAL). Sinds 2008 is het stoomschip een drijvende attractie en ligt het aan het Derde Katendrechtse Hoofd.
Tip: wandel naar het uiterste puntje van Katendrecht voor een prachtig uitzicht over de Nieuwe Maas met links en rechts de iconische ventilatiegebouwen van de Maastunnel.


Uitzicht vanaf Katendrecht met aan de overkant de Maastunnel en de Euromast.


Maashaven zuid

Aan de zuidzijde van de Maashaven ligt de Maassilo, een industrieële betonnen kolos die vroeger diende als graansilo. Tegenwoordig is de Maassilo een creatieve broedplaats en uitgaansgelegenheid. Je vind hier onder andere club Now&Wow.
Tip: bekijk de prachtige kunstwerken die op de pilaren onder de metrobaan langs de maashaven zijn aangebracht door kunstenaars en graffiti-artiesten.


Kunst op de pilaren van de metrobaan langs de Maashaven met op de achtergrond de Maassilo.


Parkhaven

Aan de Parkhaven vind je de Euromast, één van Rotterdams bekendste iconen. Dit is de hoogste toeristische uitkijktoren van Nederland. Met de Space Tower stijg je tot 185 meter en heb je een fantastisch uitzicht over de Maas en de skyline van Rotterdam. Aan de oostzijde van de parkhaven ligt Het Park, één van de oudste en mooiste parken van Rotterdam. Een heerlijke plek om te wandelen of te genieten van een drankje op de mooie terrassen bij Parqiet of Dudok.
Tip: in de zomer worden in Het Park meerdere festivals en evenementen georganiseerd.


Het Park en de Euromast langs de Parkhaven.


Veerhaven

De Veerhaven ligt in het oude en karakteristieke Scheepvaartkwartier en is de thuishaven voor historische zeilschepen en pleziervaart. Het Scheepvaartkwartier behoort tot de top 20 van rijkste wijken van Nederland. Je vindt hier oude statige herenhuizen, exclusieve restaurants en moderne hoogbouw. Uitgaan en lekker eten doe je hier in het Westelijk Handelsterrein waar je diverse restaurants en barretjes vindt.
Tip: langs de kades van het Scheepvaartkwartier en de Veerhaven loop je zo de Erasmusbrug tegemoet en stap je op de Spido voor een rondvaart door de havens.


De Veerhaven gezien vanaf de Wilhelminapier.


Waalhaven

Niet lullen maar poetsen zeggen Rotterdammers vaak. Hiermee bedoelen ze hard werken en dit zie je zeker terug in de Waalhaven. De Waalhaven ligt op Zuid tussen de wijken Charlois en de Heijplaat. In dit havengebied zie je grote kranen, zeeschepen, binnenvaartschepen en containers.
Tip: op de Heijplaat vind je het RDM terrein, een broedplaats voor innovatie, onderwijs en techniek. Hier ligt ook de Onderzeebootloods waar geregeld festivals en evenementen worden georganiseerd.

(Foto’s: Rogier Hendriks / ICON010)