ICON010 | Hotel New York Speel video af

Hotel New York

Hotel New York

Hotel New York op de Rotterdamse Wilhelminapier: wie kent het niet? Het voormalige kantoor van de Holland Amerika Lijn maakt sinds de bouw in 1901 een belangrijk onderdeel van de Rotterdamse geschiedenis uit en mag zich met recht één van de iconen van de Kop van Zuid noemen.

Rijksmonument
Het voormalige directiekantoor van de Holland Amerika Lijn is gebouwd tussen 1901 en 1917. Architecten Müller en Droogleever Fortuyn waren betrokken bij de eerste bouw in 1901. Tussen 1901 en 1917 is het pand vervolgens nog driemaal uitgebreid. Hier had ook architect C.B. van der Tak een belangrijk aandeel in. De kenmerkende torentjes en de Jugendstil-ornamenten hebben er onder andere voor gezorgd dat het gebouw in het jaar 2000 de status van Rijksmonument heeft gekregen.

Holland Amerika Lijn
De HAL staat bekend om nostalgie. Nostalgie omdat er tussen 1873 en 1978 miljoenen passagiers met één van de schepen van de Holland Amerika Lijn vertrokken naar ‘het beloofde land’ Amerika. Landverhuizers en gelukzoekers kwamen bijeen op de Wilhelminapier om de overtocht te maken naar de vaste bestemming New York. Door een toename van het vliegverkeer in de jaren zestig waagden steeds minder mensen de oversteek naar Amerika per schip. Op 8 november 1971 verliet het schip ‘Nieuw Amsterdam II’ Rotterdam voor de allerlaatste oversteek. Het hoofdkantoor van de HAL verhuisde in 1977 naar Seattle en het directiekantoor op de Wilhelminakade ging vervolgens in 1984 in de verkoop.

Slapen in Hotel New York
In 1993 is Hotel New York geopend, een plek in Rotterdam waar oud en nieuw duidelijk samenkomen. De sfeer van het vroegere directiegebouw is er goed bewaard gebleven. Het hotel telt 72 kamers en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de verdere ontwikkeling van de Wilhelminapier. Inmiddels lijkt Hotel New York ‘slechts’ een klein gebouw tussen alle wolkenkrabbers, maar als je alleen al kijkt naar de geschiedenis van dit gebouw, blijkt niets minder waar te zijn.


ICON010 poster Hotel New York


ICON010 ansichtkaart Hotel New York


ICON010 onderzetters Hotel New York