ICON010 | Kubuswoningen Speel video af

Kubuswoningen Rotterdam

Kubuswoningen Rotterdam
De Rotterdamse kubuswoningen, in de volksmond ook wel het Blaakse Bos genoemd, zijn onlosmakelijk verbonden met de stad. Het complex, bestaande uit 38 paalwoningen en 13 bedrijfskubussen, is sinds de bouw in 1982 één van de bekendste eyecatchers van Rotterdam. De kubuswoningen staan symbool voor de moderne architectuur van de stad en trekken toeristen uit de hele wereld die de vooruitstrevende paalwoningen komen bekijken.
 
De ontwerper: Piet Blom
Wie denkt dat de kubuswoningen alleen in Rotterdam te vinden zijn, heeft het mis. Want nog voordat de eerste kubus in Rotterdam een feit was, werd in 1977 de eerste kubuswoning geopend in Helmond. De kubussen zijn in beide steden ontworpen door architect Piet Blom. De ‘boomwoningen’ bestaan uit drie woonlagen. Via de zeshoekige pyloon is er toegang tot de woning. Onderin de kubus tref je het ‘straathuis’ aan, hierin bevinden zich de woonkamer en de keuken. De middelste woonlaag is gereserveerd voor het ‘hemelhuis’ waar de slaapkamers zijn gesitueerd. De bovenste woonlaag, ook wel ‘loofhut’ genoemd, wordt door de bewoners voor verschillende doeleinden gebruikt: als serre, klein balkon of tuin.
 
Uitdagend wonen in de kubuswoningen
Wonen in een kubuswoning is uniek, maar het brengt ook grote uitdagingen met zich mee. Ten eerste is voorzichtigheid geboden bij de soms lage plafonds. Daarnaast bevat het huis niet één rechte muur, wat het soms lastig maakt om de unieke woning van 100 vierkante meter in te richten. En door de schuine ramen in de huizen, kan de interactie met de bewoners van de andere paalwoningen groter zijn dan in een reguliere straat. Dit wordt over het algemeen niet als probleem beschouwd door de eigenaren van de kubussen: zij hebben er bewust voor gekozen om te leven in dit bijzondere dorp in de grote stad.
 
Een kubuswoning bezoeken
Omdat de kubuswoningen zo in trek zijn bij toeristen, heeft één van de eigenaren besloten om van zijn woning een museum te maken. In dit huis is goed te zien wat het wonen in het Blaakse Bos precies inhoudt. En wie toch in de buurt van de Blaak is, brengt meteen een bezoek aan de Markthal, de Hef of treinstation Rotterdam Blaak.  


Mok Kubuswoningen


Poster Kubuswoningen


Ansichtkaart Kubuswoningen